Under construction

rush

Més pesat que Kuban
Membre del personal
26 Desembre 2010
1,676
35
48
#21
Kopant said:
rush said:
Molt interessant Kopant. A mi també m'agraden aquestes coses... el problema és temps i saber-ne, jo d'electrònica el justet, però si informes del que vas descobrint t'estaré agraït. :çsi:
Tú ho has dit, temps saber-ne i peles, i jo vaig justíssim de les tres... :çno: ç;)
Les peles no et pensis, si et saps fer les coses tu et surten per 4 duros... però la cosa és saber-ne!
 

ZeroQ

Més pesat que Kuban
27 Desembre 2011
1,632
3
38
Bilbo
#22
Kopant quant volguis en parlem que crec que et puc ajudar amb la construcció d'aquest panell. Almenys et puc guiar a com fer-ho amb un arduino per exemple :çsi:
 

rush

Més pesat que Kuban
Membre del personal
26 Desembre 2010
1,676
35
48
#23
ZeroQ said:
Kopant quant volguis en parlem que crec que et puc ajudar amb la construcció d'aquest panell. Almenys et puc guiar a com fer-ho amb un arduino per exemple :çsi:
Jo també estic interessat, compteu amb mi! :çsi:
 

ZeroQ

Més pesat que Kuban
27 Desembre 2011
1,632
3
38
Bilbo
#26
Aprofito que avui tinc una estona per poder orientar-te en la creació del teu projecte.

Fa algun temps vaig començar un projecte semblant amb la idea de fer un sistema de control totalment obert (open source, open hardware) on hi han diversos pulsadors, encoder rotatori, retroiluminació i una pantalla central. Aquest dispositiu el vaig anomenar Voltor i vaig fer el disseny en 3D de com seria un possible chasis, distribució del circuit imprès etc. La meva intenció era emprar aquest element de control per governar les comunicacions dintre de la simulació (asignar whispers als pulsadors, retroiluminar el pulsador del canal que s'ha assignat, etc). A la realitat el tinc aturat però la meva intenció era un cop fet aquest projecte el següent sistema de control era per fer un palanca de gasos (mitjançant sensors d'efecte hall en comptes de potenciòmetres). El motiu de perquè fer-ho tot obert es perquè així pot evolucionar amb el temps i totes les derivacions d'aquell maquinari continuaria sent de lliure creació.

Ara bé després d'aquest rollo el que dic es que la part del maquinari la veig senzilla i on veig més complicat seria en el programari ja que amb el DCS no m'hi he barallat massa però aquí podem fer un crit a Madelf que crec que ell coneix millor el sistema d'interacció amb el simulador.

Un petit esquema per anar explicant cosetes



Està dividit en maquinari i programari. El maquinari el hardware més senzill de control que pots fer servir es un arduino Leonardo. El perquè del Leonardo es molt senzill, el sistema operatiu ho reconeix com si fos un joystick/teclat (es a dir com un dispositiu amb identificador UID). D'aquesta manera si per exemple asignes a un pulsador apretar la tecla "K" es relativament molt fàcil. Ara bé si vols que hi hagi una relació del simulador cap a la controladora es llavors quan es necessita fer us de les llibreries que porti el DCS. Aquesta part sería com per exemple (8.) activar el master caution en funció d'un esdeveniment dintre del simulador. En el seu dia vaig veure que mitjançant LUA es podien fer coses d'aquest tipus però no hem vaig ficar gaire.

Si vaig molt ràpid i no saps que es un arduino et recomano mirar la wikipedia

Quins poden ser uns possibles passos a seguir?
  • Adquirir un Arduino Leonardo i amb una protoboard connectar un pulsador qualsevol per enllaçar-ho a una tecla del simulador mitjançant codi directe. Això seguint qualsevol manual d'internet ho fas en un hora (com a molt) [prova de concepte perquè et sentis còmode]
  • Decidir quines funcions es volen donar a aquest dispositiu
  • En funció de les funcions es veurà la necessitat de veure quants pulsadors vols tenir i per tant veuràs si fa falta algun tipus d'electrònica que per exemple et passi de paral·lel a serie (això el que faria es tenir 8 butons-> 8 entrades digitals que es serialitzen en dos sortides digitals). Tot això es perquè els Arduinos tenen un nombre limitat d'entrades sortides analògiques i digitals.
  • Dissenyar la distribució del chasis frontal (distribució física dels elements)
  • Dissenyar la distribució dels components elèctrics (farà falta alguna resistència pels pulsadors i si vols posar leds per retroiminar tambè)
  • Muntar tots els components en una protoboard per veure si funciona correctament. Si no cal modificar alguna cosa
  • Construir la PCB es pot fer de moltes maneres i aquí es on vaig començar a modificar la impressora 3D per poder fer les PCBs. Encara no ho he aconseguit
  • Ensamblar els components a la PCB
  • Programar l'arduino amb una cosa tancada (si apretes aquest botó fes pulsació de teclat "A")
  • Millorar el programa de l'Arduino perquè des del PC puguis configurar el mapa de tecles a configurar
  • Afegir communicació amb el simulador perquè en funció dels esdeveniments del simulador dessitjat activi elements del UFC com ara el LED de master caution

Estimació del cost del maquinari crec que podria sortir <40€ (pulsadors, interruptors, resistències, leds, conversor paral·lel serie, Arduino Leonardo, chasis, etc).

Bueno anem parlant a veure com ho veus çXD
 

ZeroQ

Més pesat que Kuban
27 Desembre 2011
1,632
3
38
Bilbo
#28
Hola Rush,

amb l'Arduino UNO també es pot fer però crec que has de dedicar més temps en fer un programa que a partir d'una comunicació serie (arduino a PC) decideixis fer alguna acció com ara una pulsació d'una tecla. Per això deia que es molt més fàcil fer-ho amb un Leonardo perquè ja es directament com si fos un joystick. De totes maneres un Arduino Leonardo comprat a qualsevol web xinesa val uns $12 aproximadament ç;)
 

rush

Més pesat que Kuban
Membre del personal
26 Desembre 2010
1,676
35
48
#29
Entenc.

Suposo que si el reconeix com un dispositiu pots assignar directament pulsacions del Leonardo al DCS com si fos un joystick, i no cal ni tenir tecles assignades. Ho dic perquè hi ha funcions que no tenen tecles assignades, i assignar-les pot ser pesadet... per exemple crec que en Kopant volia fer l'UFC que desconec si te tecles assignades o no.
 

ZeroQ

Més pesat que Kuban
27 Desembre 2011
1,632
3
38
Bilbo
#30
Efectivament si no hi ha tecles assignades es el que deia que depens totalment de les eines que et proporciona DCS per poder interactuar amb el simulador. Una API de control, scripts de LUA etc. En aquest cas amb el Arduino Uno també et valdria per fer-ho.
 

Kopant

Més pesat que Kuban
12 Abril 2014
1,207
2
38
Sant Pere de Riudebitlles, Catalunya
#31
D´entrada, gràcies ZeroQ per l´ajuda, de debó...no tinc paraules.. :çamor:
I abans que res, torno a insistir per si no havia quedat clar en els posts anteriors que els meus coneixements d´electrónica son nuls, :çrubl: i els d´informàtica doncs...a nivell d´usuari :çrubl: ...el poc que sé ho he aprés trastejant a casa i consultant a google, per altra banda no em fa por res :çboix: , ni un soldador ni qualsevol eina, ni desmuntar-me el pc de dalt a baix i tornar-lo a muntar, o construir-me un freetrack etc... i tot aixó només ho dic perque a partir d´ara es molt possible, gairebé segur i pots pujar-hi de peus que faré preguntes que a molts us podran sonar a primaria :çnado: o a molt bàsiques :çnado: :çnado: :çnado: , pero noi a mi sempré m´han ensenyat que "quan no sàpigues, pregunta". Vaja, que només ho dic perque si veieu que em repeteixo més que l´all o que pregunto coses molt bàsiques em disculpeu. :çruc:

I després de la xapa, anem al "lio" çXD l´esquema o guia que m´acabes de fer, m´acaba d´obrir un munt de portes que encara no sabia ni que exisiten, ja que jo fins ara tenia un esquema mental del projecte que simplificant-t´ho molt era:
ARDUINO + PULSADORS + CARCASSA = UFC :çvic: evidentment se que no és tant fàcil, i pretenia anar plantejant els dubtes a mida que els anés trobant, peró el teu post m´ajuda molt a no començar la casa per la teulada i per no extendrem molt anem per parts, que va dir el forense…

FASE 1

Adquisició d´una placa Arduino Leonardo, més uns pulsadors i una Protoboard per fer les proves d´enllaçar aquets a una tecla del simulador mitjançant codi directe.

1- He estat mirant la placa, es aquesta?
2- Aquesta protoboard serviria?
3- Pulsadors podrien ser aquests?

I ara més preguntes: per fer aquestes primeres proves i poder conectar els pulsadors amb la placa quin material necessitaria? cablejat com aquest seria necesari? alguna cosa més que se m´escapi per començar?
I per més endevant tinc algun dubte (mentida, en tinc moltíssims :çsi: ), que plantejo ara per anar fent-me a la idea, m´ha semblat llegir que en una Arduino Leonard hi podria posar un màxim de 32 pulsadors, es cert? seria aixó la suma de les 20 sortides/entrades digitals i 12 analógiques que m´ha semblat entendre que porta la placa?
I si tot aixó és cert, la següent pregunta que em vé al cap és, si no m´he descomptat, l´UFC del A-10 portaria, incluint el MASTER CAUTION, 35 pulsadors, podria ser aixó una limitació alhora de la construccio del UFC? espero no estar liant massa la troca ja d´entrada.
PD: Si en tota aquesta xapa he dit alguna que altra bestiesa us prego que em disculpeu i també que em corretgiu gràcies. :çcon:
 

ZeroQ

Més pesat que Kuban
27 Desembre 2011
1,632
3
38
Bilbo
#32
Així m'agrada Kopant que li posis ganes. Sempre dona gust trobar-se gent entusiasta (l'última vegada que vaig ser tan entusiasta quasi cremo la casa çXD ).

Primer de tot penso que potser hem de continuar aquest fil en un de nou sota maquinari. Fa molt de temps que trobo a faltar una secció FTM (fes t'ho tu mateix :çsi: )

Després dir-te que no pateixis perquè ja tampoc tinc ni idea d'electrònica i treballo d'alguna cosa semblant :çruc:

Per pasos:

  • L'Arduino Leonardo que has posat a l'enllaç de Bricogeek (soc bastant fan de Bricogeek però de vegades es un xic caret) es correcte. Aprofito per fer-te propaganda d'altres pàgines on podràs trobar material d'electrònica per projectes FTM (estic cansat de dir-li DIY i m'he proposat posar de moda el terme FTM).
    Cocking-Hacks (tenen una oferta 10% de Sam Va Lentin fins al dia 16)
    RS-Amidata, com ja has vist son distribuïdors de components electrònics però tenen volums mínims i per comprar 4 resistències has de comprar de 50 en 50 moltes vegades
    Diotronic, un dels clàssics de botigues físiques de Barcelona on comprar material electrònic
    Onda Radio, un dels altres clàssics de botigues físiques de Barcelona

    I d'altra banda si no tens presa perquè t'arribi el material (1 mes aproximadament) les botigues onlines xineses com ara Banggood o Deal Extreme surt molt barato fer petites compres que no superin els 30€ per estalviar problemes de duanes
    Deal-Extreme (directe Europa), no ho sabia que havien muntat aquesta botiga amb estoc a Eruopa estalviant temps d'entrega (crec). Per exemple he vist aquest Leonardo (suposo que clònic però crec que valdria) per 10€
    Deal-Extreme (clàssic)
  • La protoboard la que comentes et valdria. De fet una protoboard s'utilitza per fer proves sense haver de soldar, només es punxar els elements (resistències, cables, etc) i fer ponts entre les diferents línies. Ara bé contestant a la teva pregunta el que s'utilitza per fer ponts entre les diferents línies es cable un xic rígid. Aquí pots trobar per exemple uns que ja venen pensats per Arduino que li diuen cables per breadboard
  • Els pulsadors crec que podrien valdre els que dius però s'ha de tenir present la quantitat de força que necessites per commutar-los. Si es poca el tacte no es gaire realista i si es massa doncs es pot fer farragós de fer servir.

En quant a la resposta a com solventar el problema de com connectar 35 butons digitals sense emprar 35 entrades digitals es fàcil ç;) Veure Arduino ShitIn. Està en anglés però només fixat en els diagrames on es veuen 8 pulsadors que entren a un integrat CD4021BE i entra cap a un arduino només amb 3 entrades digitals. El millor de tot es que per exemple pots posar dos integrats en cascada emprant només 3 entrades digitals per controlar 16 pulsadors. Per tant amb 6 entrades digitals i 4 integrats CD4021BE pots controlar 32 pulsadors.

D'altra banda que sàpigues que estic en procés de fer vídeos online per la plataforma d'ensenyament Udemy per a ensenyar Arduino de zero i en Català :çseny:. Encara em falta més de 3 mesos per finalitzar-ho però quan ho tingui si t'interessa tindràs un descompte del 100% (el preu al que estava pensant era de 30€ pel curs). Aquest es un projecte en solitari que estic emprenent d'ensenyament de qualitat en català per les noves tecnologies i lògicament per guanyar-me uns calerons. Total que amb això volia dir que si vols passar un dia per casa també et puc ensenyar a con començar amb l'Arduino tot i que potser hauria de ser d'aquí a un mes com a aviat que estic amb un altre projecte liat :çruc: .
 

Kopant

Més pesat que Kuban
12 Abril 2014
1,207
2
38
Sant Pere de Riudebitlles, Catalunya
#33
Primer de tot penso que potser hem de continuar aquest fil en un de nou sota maquinari. Fa molt de temps que trobo a faltar una secció FTM (fes t'ho tu mateix :çsi: )
Em sembla perfecte, mola FTM :çsi: aixó ho heu de fer els admins? movent part d´aquest fil a un nou sota maquinari o començant directament un fil nou?

En quant a la resta, doncs, endavant les atxes!!! çXD em disposo a adquirir el material necessari per aquesta primera part del projecte i quan m´hagi arribat ho anire postejant per aqui i començaré a liarla :çnado:

D'altra banda que sàpigues que estic en procés de fer vídeos online per la plataforma d'ensenyament Udemy per a ensenyar Arduino de zero i en Català
Noi, ja tens el teu primer alumne assegurat!!! amb o sense descompte, pots pujar-hi de peus que jo m´hi apunto!!! I permete´m que et dongui l´enhorabona per avançat per aquesta iniciativa :çseny:

Salut!!! :çcerv:
 

rush

Més pesat que Kuban
Membre del personal
26 Desembre 2010
1,676
35
48
#38
Kopant said:
Gens ni mica.... xD
Suposo que conectar un polsador a alguna entrada de l'arduino, connectar l'ardiuno al PC i veure si apretes el botó com ho detecta el DCS i si pots assignar-ho a alguna funció.

El que no se a quina entrada... a veure si en ZeroQ ens il·lumina :çsi:
 

Kopant

Més pesat que Kuban
12 Abril 2014
1,207
2
38
Sant Pere de Riudebitlles, Catalunya
#39
Suposo que conectar un polsador a alguna entrada de l'arduino, connectar l'ardiuno al PC i veure si apretes el botó com ho detecta el DCS i si pots assignar-ho a alguna funció.
Vaja, potser em vaig precipitar en la resposta d´ahir :çrubl: (el sopar i el vi del Priorat en tenen la culpa), aquesta es la idea, de moment ja he instal.lat el software d´arduino al pc i he fet que aquest reconegués la targeta, i ara toca aixó, connectar el pulsador a la protoboard i a la arduino (saber si hi haig de posar una resisténcia i quina) i fer que tot aixó connectat al pc provoqui una resposta de teclat (entenc jo) a l´ordinador, i un cop aconseguit això mapejar-ho a DCS. De moment vaig llegint tutorials i mirant exemples a la web a veure si en trobo un que m´aclareixi una mica més el tema de conexions entre pulsador.protoboard i arduino....anem fent... :çboix: ç?|

PD: Desitjant que passin tres mesos perque ZeroQ comenci el curs online d´Arduino. :çamor: